Duurzaam toerisme
Ook in de reisbranche speelt duurzaamheid een grote rol. Toerisme is een bedrijfstak met een enorme omvang en impact Aan de ene kant levert het banen en inkomen op voor de lokale bevolking maar aan de andere kat zorgt het voor grote problemen voor de natuur en lokale bevolking, zoals de klimaatverandering, waterschaarste en uitbuiting. Reizen per vliegtuig is enorm milieubelastend en ook de grote stromen toeristen die naar populaire bestemmingen komen, zijn niet goed voor de omgeving. Doordat er grote stromen toeristen naar een bepaalde bestemming komen, moeten er grote hotels en appartementencomplexen gebouwd worden. Hierdoor wordt de natuur van die bestemming aangetast en ontstaan er bijvoorbeeld aan de kustlijnen grote rijen met hotels e.d. Dit is niet alleen belastend voor de natuur maar ook voor de lokale bevolking. Toerisme heeft dus naast vele positieve gevolgen ook veel negatieve gevolgen. Aan deze negatieve gevolgen wordt steeds meer aandacht besteed.
De term duurzaam toerisme komt steeds vaker terug. Bij deze vorm van toerisme gaat het om het bijdragen aan duurzame ontwikkeling van de gastregio’s. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de natuurlijke, sociale, culturele en economische bronnen van deze aarde, zodat ook toekomstige generaties bewoners en gasten kunnen genieten van de bestemming. Bij duurzaam toerisme is er respect voor de mens, milieu en de lokale cultuur. Delen van deze drie elementen komen ook terug in termen zoals ecotoerisme, verantwoord toerisme, fair trade toerisme, pro poor toerisme of community-based toerisme.
Als je het over duurzaam toerisme hebt, denken toch veel mensen vaak aan de alternatieve vormen van toerisme zoals bijvoorbeeld ecotoerisme, waarbij men natuur bezoekt en probeert te beschermen. Maar dit klopt eigenlijk niet. Bij duurzaam toerisme gaat het erom dat de verschillende vormen zoals massatoerisme, actieve reizen, stedentrips, standtoerisme maar ook ecotoerisme duurzamer worden. Het gaat er dus niet zozeer om dat er een mooi bos of een prachtige berg wordt bezocht, maar het gaat er meer om dat er een bijdrage wordt geleverd aan de omgeving en dat het niet teveel belast wordt. Toch zal toerisme nooit helemaal duurzaam worden, want dat is onmogelijk. Het is wel erg fijn dat er steeds meer initiatieven komen die toerisme wel duurzamer maken. KLM was de eerste luchtvaartmaatschappij in de wereld die een biovlucht maakte. Deze biovlucht stootte tien procent minder CO2 uit dan een normale vlucht. Daarnaast zijn er nog meerdere initiatieven geweest zoals Trees for Travel waarbij de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door nieuwe bomen te planten. Voor een bescheiden bedrag kan je dan de broeikasgassen compenseren. Dankzij zulk soort initiatieven hebben we er voor gezorgd dat toerisme duurzamer is geworden. Het hedendaagse toerisme is ook zeker duurzamer dan tien jaar geleden. En daar moeten wij ook naar streven. Geen duurzaam toerisme, maar duurzamer toerisme!
Maak jouw eigen website met JouwWeb